Upplevelser  • Upp till -55% rabatt  • Fri frakt & hemleverans  läs mer
Vinprovning
Kampanj
-25%

Vinprovning

(16st omdömen) Läs alla
449 kr 599 kr
Alltid Fri frakt & Hemleverans I brevlådan inom 1-2 dagar
E-Postleverans inom 5 min Gratis och extra miljövänligt
Personliga presentboxar Välj unik design & rosett
3 års giltighetstid och fri bytesrätt
Upplevelsepresenter
Viktig information Drick inte alkohol före vinprovningen. Undvik parfym och starka dofter. Orter Stockholm, Göteborg, Malmö, Gävle, Uppsala, Västerås, Örebro, Jönköping, Karlstad, Borlänge, Växjö, Linköping Antal deltagare Upplevelsen är för en person och genomförs i en mindre grupp med andra deltagare Åldersgräns Från 18 år Tillgänglighet Året om Göteborg, Malmö, Karlstad, Borlänge. Januari-November Stockholm, Uppsala, Västerås, Örebro, Gävle, Jönköping, Växjö Varaktighet Cirka 1 - 2 timmar

Bli vinkännaren bland dina vänner med vår vinprovning

Tas med till vinets fantastiska värld under vår vinprovning där du lär dig provningsmetodiken, de fem grundsmakerna och hur du bäst matchar vinet till mat. Imponera sedan på vännerna med dina nya kunskaper om vinets ben, proveniens och bouquet. 
 

  • Bli en vinkännare, kunnig i smaker, doft, druvor och distrikt
  • Lär dig kombinera mat och vin perfekt
  • Vinprovningen hålls med en certifierad sommelier

     


Om upplevelsen - Vinprovning:

Du hälsas välkommen av vår erfarne sommelier som håller i provningen. Under kvällen kommer denne att bredda vinets smakrika värld åt dig. Du får smaka och jämföra fyra till sex speciellt utvalda viner. Kvällens sommelier lär dig allt om de fem olika grundsmakerna som hittas både i de vita och de röda vinerna. Självklart lär du dig även allt om att matcha det perfekta vinet till olika maträtter.
 

Mer info om Vinprovning:

En vinprovning ger svar på många intressanta frågor. Bland annat hur något så enkelt som jäst druvsaft kan smaka på så otroligt många olika sätt och om man verkligen historiskt trampat druvorna med fötterna. Under en vinprovning får du även veta mer om hur klimatet där odlingen sker, tekniker och valet av druvor påverkar vinets slutresultat. Det är först när vi kan koppla ihop historien med smakerna som vi kan lära oss fullt ut varför ett vin smakar som det gör. Därför är en vinprovning så bra för att lära sig mer om vin. Hur går en vinprovning till?

En vinprovning är precis som det låter - man provar olika viner genom att identifiera olika smaker, dofter och färger på vinerna. Varje vinprovning är unik och ingen är exakt som den andre, men grundkonceptet är oftast ganska likt. Kvällen inleds med att vinerna presenteras ett efter ett av sommeliern som också guidar deltagarna genom hela processen.

Det blir ofta mindre diskussioner kring dofter, färger och självklart smaken. I vinprovning finns inga rätt eller fel och vilka smaker du känner kan skilja sig från din bordsgranne. 

Vad kallas en person som kan allt om vin?

Ordet du söker är troligtvis en sommelier. En sommelier är en person med fördjupad kunskap inom alkoholhaltiga och alkoholfria drycker. Ibland kallas en sommelier även för vinkypare på restaurang.

Vilka är de olika stegen vid en vinprovning?

Det finns fyra olika steg i en vinprovning: Det visuella, dofta, smaka och bedöm och sammanfatta.

Det första steget, det visuella, handlar om att titta på vinet, vilken färg har det, nyans, är det grumligt eller rent. När man väl börjar titta på detta upptäcker man snabbt hur många olika nyanser av färger det finns.

Steg två, dofta, görs för att försöka analysera ålder på vinet, om det är öppet eller slutet och om det är några särskilda noter i vinet man hittar. 

Det tredje steget, smaka, är också det roligaste steget. Äntligen är det dags att smaka på vinet. Försök känna efter hur vinets struktur är, upplevs syran i vinet vara hög eller låg, är vinet strävt, torrt, fylligt eller sött? Det finns inga felaktiga svar här, vad vi känner för smak är ytterst individuellt.

Det fjärde och sista steget är att bedöma och sammanfatta vinet. Försök avgöra kvalitén på vinet, gör gärna en anteckning om vilken druva, land och region vinet kommer från samt ålder. 

Hur förbereder jag mig bäst inför en vinprovning?

Om du vill komma extra förberedd till vinprovningen kan det vara en god idé att läsa på om hur en vinprovning går till. Ofta får du reda på vilka viner som ska provas i förväg, då kan du passa på att läsa på om dessa innan provningen äger rum. Inför provningen rekommenderar vi att ni inte bär för starka dofter i form av parfym och inte dricker någon annan alkoholhaltig dryck innan själva provningen. Detta då det kan påverka både smaklökarna och luktsinnet.

Vad passar till en vinprovning?

Enklare tilltugg som chark, snittar eller ostar passar ofta bra till vinprovning. Men det är viktigt att hitta rätt tillbehör till de utvalda vinerna. Under vår vinprovning får du tilltugg noga utvald till kvällen druvor. 
Omdömen av den här upplevelsen:
16 omdömen
Skriv vad du tycker om upplevelsen
Vinprovning
Kajsa A. Toppen kväll! Trevlig och kunnig sommalier, som handledde oss i mycket gott vin med tilltugg, som blev fantastisk gott tillsammans! Toppen kväll 👍👍👍
Dela din upplevelse

Liknande upplevelser

Brunchkryssning
Brunchkryssning
(3) +3
Upplev känslan att koppla av i fantastiska skärgårdsmiljöer samtidigt som du njuter av en utsökt brunchbuffé.
Från 375 kr
Läs mer
Kampanj
-30%
Ölprovning
Ölprovning
(25) +14
Testa olika sorter av öl under vår provning av utvalda ölsorter med tilltugg. En härlig provningsupplevelse för alla.
Från 384 kr 549 kr
Läs mer
Kampanj
-25%
Ost och Vinprovning
Ost och Vinprovning
(17) +13
Härliga kombinationer av vin och ost under en smakrik, intressant och trevlig vinprovning. En upplevelse i världsklass.
Från 487 kr 649 kr
Läs mer
Kampanj
-25%
Sip and paint
Sip and paint
+5
Med pensel i ena handen och din favoritdryck i den andra gör Sip and Paint dig den perfekt upplevelsen för den kreativa.
Från 374 kr 499 kr
Läs mer
Kampanj
-25%
Middag i Mörker
Middag i Mörker
+1
Upplev den unika upplevelsen med att äta middag i totalt mörker.
Från 749 kr 999 kr
Läs mer
Kampanj
-25%
Matvandring
Matvandring
(4) +3
En kulinarisk dag för den matintresserade där guiden tar dig till olika restauranger och berättar historien bakom de olika maträtter som erbjuds.
Från 374 kr 499 kr
Läs mer