Upplevelser att se fram emot • 3 års giltighet • Fri frakt & Hemleverans Läs mer

2022-06-23 av Emelie Zakrisson

Guide

Så planerar du Roliga aktiviteter till möhippan - 4 enkla steg

Guide: Allt du behöver veta för en oförglömlig möhippaupplevelse

Är det snart dags för din bästis att gifta sig och du är the maid of honor? Här hittar du guiden med allt du behöver för att göra möhippan till en oförglömlig upplevelse. 

Möhippa, eller mökväll som det ursprungligen kallades är känt ända sedan 1500-talet. På den tiden var den kvinnorna i byn som tog bruden för ett bad och gjorde hon fin kvällen innan själva vigseln. Sedan dess har mökvällen tagit form i olika skepnader, från lugna event där presenter överlämnades för att förbereda kvinnan på rollen som husmor till möhippan där klackarna står i taket och den blivande bruden blir utklädd till ett försöka att efterlikna en sliten sagoprinsessa, där hon gärna får göra en eller annan pinsam aktivitet. Dagens möhippor är en upplevelse som ska vara fylld av skratt som skapar minnen tillsammans med sina närmaste vänner. 

Steg 1: Planera möhippan i tid - gör en grundplanering

En riktigt bra överraskning kräver sin planering. Därför är det bra att vara ute i god tid för att hinna boka, beställa och informera alla inblandade (förutom bruden, såklart!). Nedan hittar du frågor som är bra att besvara för att sätta grundplaneringen för dagen. 
Roliga aktiviteter till möhippan - guide med allt du behöver veta för en oförglömlig upplevelses

Vem tar taktpinnen?
Det är vanligast att brudtärnorna eller the maid of honor som planerar möhippan. Ett tips är att hålla er till ett fåtal personer som står för planeringen för att undvika att hamna i träsket med för många viljor. Ett tips är att ta kontakt med någon som styrt en möhippa innan för att få råd om vad ni bör tänka på.


Vart ska ni vara?
Vart ni ska vara styrs oftast av budgeten. Ska ni boka en utlandsresan eller pynta någon av brudtärnornas hem för att fira bruden i? Beroende på hur länge ni planerar att möhippan ska hålla på avgår även vart ni kan vara för era olika aktiviteter. Ta hjälp av punktlistan med frågor för att planera vart ni kan vara.

 • Ska vi hyra lokal eller vara hemma hos någon?
 • Ska vi kidnappa bruden? Om så, hur löser vi logistiken vid själva överraskningen?
 • Hur transporterar vi oss mellan de olika platserna? 
 • Ska vi vara inne eller ute?
 • Hur länge ska vi hålla igång? Ska det vara på dagen, kvällen eller ska den pågå under en hel weekend? 
Roliga aktiviteter till möhippan - guide med allt du behöver veta för en oförglömlig upplevelses

Hur mycket ska ni lägga på möhippan?
Det finns ingen regel på hur mycket ni ska spendera på möhippan. Däremot är det viktigt att sätta en tydlig budget innan ni börjar boka in vilken plats ni ska vara på och vilka aktiviteter ni ska hitta på. Det är lätt att det sticker iväg och att slutnotan hamnar på mer än vad ni har tänkt er. Se till att alla som ska vara med under möhippan har möjlighet att delta. Ingen ska behöva tack nej på grund av att det blir för dyrt! Är ni ute i god tid kan ni tidig säga till de övriga vilken budget ni tänkt er för att alla ska hinna spara ihop till en rimlig slant. 

Börja spåna på aktiviteter
En stor del av en möhippa är att göra det till en upplevelse som bruden kommer att minnas resten av sitt liv. En stund av glädje tillsammans med sina kompisar innan hon ställer sig på altaret och säger ja till sitt livs kärlek. Att planera in aktiviteter som får bruden att med lite hatkärlek genomföra sin uppgift och skapa minnen som varar för evigt.

Tips att tänka på vid planering av aktiviteter

 • Hur mycket tid har ni avsatt för en aktivitet?
 • Välj ut minst en aktivitet som är huvudnumret för dagen
 • Ska alla vara med på upplevelsen eller bara bruden?
 • Har bruden något no go zoon?
 • Ha kul!

Steg 2: Aktiviteter, lekar och upplevelser

17 tips på roliga aktiviteter till möhippan

En möhippas huvudfokus är bruden och aktiviteterna som du planerar att göra under dagen ska vara 100 procent för henne. När du väljer aktiviteter är det enklast att utgå ifrån brudens intressen och vem hon är som person. Dagen är trots allt tillägnad henne. För att få till en riktigt bra upplevelse kan det krävas lite planering. Vi har samlat 17 tips på roliga upplevelser för alla möhippor!

Aktiviteter för den fartfyllda möhippan

Är hon en som sällan tackar nej till nya utmaningar? Kanske har hon till och med en nedskriven Bucket list som hon vill bocka av saker på? Perfekt! Då är valmöjligheterna stora för att hitta en upplevelse till möhippan som kommer få henne att ropa av glädje. 

 • Kör världens snabbaste bil
 • Hoppa fallskärm
 • Kör gokart
 • Kör folkrace
 • Testa flyboard
Kampanj
-40%
Bara hos oss
Racing Experience
Racing Experience (2) Mantorp Park (Linköping), Arlanda, (Stockholm)
Från 2.157 kr 3.595 kr
Kampanj
-30%
Bara hos oss
Kör Världens Snabbaste Bil
Kör Världens Snabbaste Bil (2) Stockholm, Göteborg, Malmö, Västerås, Örebro, Jönköping, Karlstad, Linköping
Från 767 kr 1.095 kr
Helikoptertur
Helikoptertur (13) Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingborg, Eslöv, Östersund, Funäsdalen
Från 1.495 kr
Kampanj
-30%
Bara hos oss
Gevär och Pistolskytte
Gevär och Pistolskytte (7) Stockholm, Karlstad, Norrköping
Från 1.397 kr 1.995 kr
Roliga aktiviteter till möhippan - guide med allt du behöver veta för en oförglömlig upplevelses

För möhippan med fokus på mat och dryck
Vill du skapa en möhippa som ska kännas intim och där alla i gänget får vara delaktig i aktiviteten är en upplevelse inom mat och dryck vårt tips till dig. Boka in en dryckesprovning där alla som är med på möhippan kan vara med och jämföra de olika vinerna. Kanske landar bruden till och med i vilken vin eller champagne hon vill bli serverad på just hennes bröllopsdag. 

 • Mordgåta med middag
 • Champagneprovning
 • Måla och skåla
 • Räkfrossa till havs

Aktiviteter för den avkopplande möhippan
Om ”skäm bort bruden” står överst på listan för möhippan, satsa då på en härlig spaupplevelse. Boka in en ansiktsbehandling eller en timme på saltspa. Ge henne en upplevelse som tar henne bort från vardagsstressen och där hon får njuta av sitt sällskap tillsammans med er. 

 • Ansiktsbehandling
 • Saltspa
 • Infraröd bastu
 • Modell för en dag
Presentkort Online
Från 300 kr
Vinprovning med Måns Zelmerlöw
Vinprovning med Måns Zelmerlöw Går att utföra i alla städer
Från 299 kr
Kampanj
Ölprovning
Ölprovning (22) Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Gävle, Karlstad, Växjö, Vimmerby, Södertälje, Eskilstuna
Från 549 kr
Kampanj
Ost och Vinprovning
Ost och Vinprovning (17) Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Västerås, Örebro, Linköping, Gävle, Karlstad, Jönköping, Växjö, Falun
Från 599 kr
Roliga aktiviteter till möhippan - guide med allt du behöver veta för en oförglömlig upplevelses

För den adrenalinfyllda möhippan
Vill du skapa en möhippa som utlovar adrenalin, skratt och minnen för livet? Paintball, gevär- och pistolskytte eller spaka flyget själv är tre upplevelser som toppar listorna när det kommer till möhippor. Knyt fast en ögonbindel på den blivande bruden och överraska henne med upplevelser som kommer få henne att studsa av spänning! 

 • Gevär- och pistolskytte
 • Paintball
 • Helikopter
 • Spaka flyget själv

Bordslekar till möhippan

Än fast det behövs tid för att prata med varandra, äta i lugn och ro och njuta av varandra sällskap så är det alltid kul att slänga in en lek under brunchen, lunchen eller middagen. Då passar lekar där alla fortfarande kan sitta ner vid bordet bra. 

Hur väl känner bruden sin framtida man? 
Prata ihop dig med brudgummens bestman för att ställa samma frågor till bruden under möhippan som best man gör till brudgummen under svensexa. Låt frågorna handla om deras relation och jämför sedan svaren med varandra efter att både svensexan och möhippan är slut och presentera svaret på bröllopet. Hur lika svar har det egentligen? Ta hjälp av vårt parspel Nu snackar vi kärlek för att hitta frågor om deras förhållande som båda kan svara.

Presentationslek - låt bruden presentera alla sina vänner
Alla som är på möhippan har en sak gemensamt - alla har en relation till bruden. Men det behöver inte betyda att alla som är där har en relation till varandra. Ett bra sätt för att introducera alla är att låta bruden på tid få presentera sina vänner för varandra och säga minst ett minne och hur de lärde känna varandra under en begränsad tid. Sätt timern på en minut - kör hårt!
Roliga aktiviteter till möhippan - guide med allt du behöver veta för en oförglömlig upplevelses

 

Steg 3: Skicka ut inbjudan

När du som brudtärna har börjat planera möhippan är det dags att skicka ut inbjudan till de övriga. Tänk på att göra det i god tid än fast inte alla detaljer är spikade ännu. 

Glöm inte att skriva med det här på inbjudan:
 • Datum. När tänker du att möhippan ska vara?
 • Plats. En preliminär plats är bra att ta med så att alla kan förbereda sig om någon behöver resa långt.
 • Budget. Vad tänker du att möhippan kommer att kosta? 
 • Tidsplan. En preliminär tidsplan och dina förslag på aktiviteter.
  OSA. Skriv med ett sista datum för att meddela om personen tänker komma eller inte.

Steg 4: Back up plan /B-planen

Vad gör ni om det börjar regna då ni räknat med solsken, eller om personen som äger bostaden ni planerar att vara i blir sjuk? Se till att ha tänkt igenom vad ni kan gör om era tänkta planer inte går som ni tänkt er. Kom ihåg att bruden inte har någon aning om vad ni hade planerat från början så hon kommer inte att bli besviken om ni gör ändringar i planeringen.