Något att se fram emot • Upp till -55% • Fri frakt & hemleverans   Läs mer

2019-01-21 av Carl Ward

Upplevelser

VI FIRAR VINETS DAG MED 4 VINPROVNINGAR & 11 TIPS FÖR EN EGEN VINPROVNING

Skåla för vinets dag den 22:a januari! Vi firar det fina vinet denna dag tack vare Svenska Vinakademin som instiftat Vinets Dag. Och hur firar du egentligen dagen bättre, än genom att köpa en vinprovning? Dessa är några av våra allra bästa vinprovningar, vilken vill du gå på?

VI FIRAR VINETS DAG MED 4 VINPROVNINGAR & 11 TIPS FÖR EN EGEN VINPROVNING

Lär dig allt på en djupgående, klassisk vinprovning

Bli en riktig vinkännare med vår klassiska vinprovning. Här lär du dig provningsmetodiken, vinets fem grundsmaker, och hur du allra bäst matchar olika viner tillsammans med mat. Du får prova fyra till sex fina viner medan du lär dig identifiera allt i dess bouquet.

VI FIRAR VINETS DAG MED 4 VINPROVNINGAR & 11 TIPS FÖR EN EGEN VINPROVNING

Prova dig fram till vilken choklad som passar till vilket vin

I vår Choklad- och Vinprovning får du testa både ett rött, ett sött och ett portvin, tillsammans med riktigt fin kvalitetschoklad förstås. Din sommelier lär dig inte bara om vinet, utan även intressanta fakta om chokladen, och självklart hur du bäst kombinerar de två.

VI FIRAR VINETS DAG MED 4 VINPROVNINGAR & 11 TIPS FÖR EN EGEN VINPROVNING

Prova de bästa ostarna du kan äta till dina viner

Om du är svag för goda ostar så är vår Ost- och Vinprovning en upplevelse du sent kommer att glömma. Du får prova dig igenom både vita och röda, utsökta viner, och lära dig allt om hur du bäst ska servera ditt vin med olika delikata ostar.

VI FIRAR VINETS DAG MED 4 VINPROVNINGAR & 11 TIPS FÖR EN EGEN VINPROVNING

Korka upp Champagnen på vår bubbliga champagneprovning

Inget kittlar så skönt i munnen som Champagne, det utsökta, bubbliga vinet från distriktet Champagne i Frankrike. Du provar flera fantastiska sorters champagne och lär dig allt du behöver veta om den fina drycken av din sommelier.

VI FIRAR VINETS DAG MED 4 VINPROVNINGAR & 11 TIPS FÖR EN EGEN VINPROVNING

Arrangera din egen vinprovning

När du har varit på en vinprovning så kan det vara lockande att anordna en egen provning av viner hemma för dina vänner. Det ger dig en chans att använda dig av dina nya kunskaper, och hålla dem levande. Och visst ger det dig några extra stilpoäng, samtidigt som du får en riktigt trevlig kväll med dina goda vänner. Här är våra tips på hur du anordnar en lyckad vinprovning själv.

 

VI FIRAR VINETS DAG MED 4 VINPROVNINGAR & 11 TIPS FÖR EN EGEN VINPROVNING

 1. 1

  Tänk igenom temat för din vinprovning

  Sätt dig ner och tänk igenom vilka viner du vill prova. Vill du jämföra olika sorters viner med varandra, eller kanske rikta in dig på viner från samma land? Och vilka färger vill du prova? Allt detta behöver du ha klart för dig innan du ger dig ut för att handla dina viner, eller beställa dem online.

 2. 2

  Vill du prova något ätbart till vinerna?

  Om du vill använda dig av kunskaperna som du har fått av oss, och anordna en vinprovning där ni provar vinerna till något ätbart, såsom choklad eller ost, så måste du ta dig en funderare på vilka ostar eller chokladsorter som passar till vinerna du vill prova och ha din inköpslista tydlig.

 3. 3

  Vilka vänner vill du dricka vin med?

  Tänk igenom vilka vänner som du vill bjuda på din provning, och vilka som skulle uppskatta provningen mest. Vilka är de största vinälskarna som du känner? Bjud in dem allihop! Och glöm inte att be dem undvika att använda parfym, eller att äta stark mat innan provningen, då stark doft och smak stör upplevelsen.

 4. 4

  Planera ordningen för vinerna ni provar

  Det vanligaste vid en vinprovning är att börja med de lättare vinerna, och gradvis övergå till de mer tyngre sorterna då de engagerar mer av smak- och luktsinnet.

 5. 5

  Var en god provningsledare

  Som provningsledare ansvarar du för att hälla upp och servera vinet till dina gäster. På det viset har du hela tiden kontroll över din vinprovning. Glöm inte att även servera dina gäster vattenglas.

 6. 6

  Lägg märke till vinets färg

   Börja din vinprovning med att se på, och analysera, vinets vackra färgskala. Det säger dig många hemligheter om egenskaperna som vinet besitter, såsom vilken druva det har gjorts av, eller vinets ålder.

 7. 7

  Dofta på ditt vin

  Snurra vinglaset försiktigt för att få fart på aromerna så att du lättare kan känna vinets dofter. Doften sitter på flera ledtrådar om karaktären hos vinet, och du tar reda på om det är ett ungt eller lagrat vin.

 8. 8

  Smaka äntligen på vinet

  Nu får ni äntligen provsmaka det goda vinet. Experterna gör detta genom att ta en stor klunk som de sedan låter rulla runt i munnen för att frigöra alla smaker i vinet ordentligt. Du kan samtidigt andas in lite luft genom munnen och vinet som du sedan andas ut genom näsan, för att känna smaken så tydligt som möjligt.

 9. 9

  Skriv ner dina tankar om vinet

  Medan ni provar så är det bra om alla deltagare har anteckningsblock och pennor så att de kan föra ner sina funderingar och reflektioner kring vinerna ni provar.

 10. 10

  Diskutera vinerna tillsammans

  När ni alla har provat ett vin så är det dags att dela era tankar med varandra. Har du och dina vänner uppfattat vinerna på samma sätt, eller har ni kommit med olika reflektioner kring samma sorter? Och vad tyckte ni om hur vinerna hade matchats med de eventuella tilltuggen som de har serverats med?

 11. 11

  Låt de olika vinsorterna tävla med varandra

  Om du vill så kan du föra in ett tävlingsmoment i provningen. Antingen kan du låta gästerna betygsätta vinerna och se vilken sort som koras som den största favoriten. Eller så kan du låta gästerna blindtestas, och inte veta om vilka sorter de provar, och tävla mot varandra om vem som gissar mest rätt på druva, vinets årgång, eller tillverkningsland.