Vår-Rea upp till -55% rabatt  • Fri frakt & hemleverans  läs mer

2024-03-14 av Filippa Bergsten Belin

Studentpresent

När är studenten 2024?

Datum för examensfirande i Sverige och historien om varför vi firar studenten

Studenten är en av de festligaste tiderna på året, både för de som tar sin gymnasieexamen och för dig som står nära den som firas med dunder och brak. Men vänta. När exakt på året är studenten? Det enkla svaret är mellan 1:a och 15:e juni. Det svårare svaret är att det varierar från län till län och skola till skola. Så det är alltid bra att avstämma med skolan eller fråga studenten själv för att få exakt information.

I den här texten går igenom allt om när studenten är och vart studentfirandet egentligen kommer ifrån. Har du ännu inte hittat någon passande gåva till studenten? Kolla då vår kategori med studentpresenter eller vår guide till den perfekta studentpresent för allt om presenter!

Datum för studenten 2024

Sista dagen på läsåret varierar från län till län, men även från skola till skola. Vanligtvis sker studenten mellan den 1-15:e juni. I de större städerna är det vanligt att skolorna är indelade så att alla skolor inte har avslutning på samma dag. Det bästa sättet att få reda på när studenten 2024 äger rum är att kolla på kommunens hemsida för kommunala skolor och gymnasiets hemsida för privata gymnasier. Eller fråga helt enkelt den som ska ta studenten! Han eller hon vet säkert datumet och ser fram emot det med spänning.

Datum när gymnasieelever tar studenten 2024:

  • Stockholm 5 - 12 juni
  • Göteborg 30 maj - 14 juni
  • Malmö 5 - 7 juni
  • Uppsala 5 juni
  • Karlstad 7 juni
  • Linköping 14 juni
  • Helsingborg 5 juni
  • Luleå 12 juni
  • Gotland 5 juni
  • Halmstad 14 juni
  • Västerås 12 juni
  • Eskilstund 8 juni

Från studentexamen till studenten

Så länge människan varit till har det alltid funnits någon form av inskolning av barn och ungdomar till de kunskaper och färdigheter de kommer att behöva som vuxna. Och över hela världen hur den här utbildningen kröns med en övergångsrit från barndomen till vuxenlivet.

Vi i Sverige har fått studenten från en tidigare tradition som hette studentexamen. Den infördes 1864 och varade till 1968. Studentexamen var bara för de som hade fått godkänt i alla gymnasieämnen. Skolan var mycket striktare på den tiden och mycket vikt lades på slutproven i sista året av gymnasiet och ”muntan”, det muntliga förhöret som varade ca 45 min i varje ämnet. Eleverna som tagit sig igenom strapatserna och behöriga till att studera på universitet fick sen bära studentmössa ungefär en månad efteråt. De som inte blev godkända fick inte vara med i firandet. För ett underbart historiskt dokument om du är intresserad av studentexamen kan du kolla på filmen ”Hets” av Ingmar Bergman från 1944. Där ser man hur auktoritära lärarna var mot gymnasisterna och hur ledsamt det var för de som inte klarat slutproven.

Vid 1964 hade Sverige moderniserats och man införde ett nytt skolsystem. Med skolreformerna avskaffade man de stora slutproven som karakteriserade studentexamen. Man la större vikt på firandet av studenten och tonade ner den exklusiva och elitistiska atmosfär som fanns kring studentexamen tidigare. Med decennierna som gått sen dess har studenten blivit en folkfest utan dess like där studenterna högljutt delar med sig av sin glädje på gator och torg. Men det är ett relativt nytt fenomen som börjat på riktigt först på 90-talet. Även studentpresenter har blivit en central del i firandet där familj och vänner gratulerar till examen. 

För att sammanfatta har någon form av examensceremoni funnits i århundraden, men sättet vi studenten på idag är ändå ganska nytt och unikt för dagens moderna samhälle.

Studentmössan och andra studenttraditioner

Studentmössan, utspringet, flaket, studentmottagningen och slutfesten eller studentbalen. Var kommer aktiviteterna ifrån som kännetecknar studenten idag? Här svarar på alla dina frågor om studentens traditioner!

  • Studentmössan är något som kännetecknar den som ska ta sin gymnasieexamen mer än kanske något annat. Men det började inte som något för gymnasieelever utan istället var det universitetsstudenter som först tog på sig mössan. Mer specifikt var det vid studentföreningarna i Uppsala som man började med att ta på sig studentmössan för att visa sitt engagemang i studentrörelsen och sin identitet som student vid sammankomster, studentmöten och fester. Studenterna i Uppsala fick det i sin tur idén från Tyskland. Det var inte långt efteråt som mössan utvecklades bli en symbol för att man avlagt studentexamen på gymnasiet och därför var behörig till att studera vid universitet. Från 1980-talet och framåt bär man inte mössa så mycket längre vid universiteten utan studentmössan används idag mest för att fira studenten och visa att man gått klart gymnasiet. 

  • Champagnefrukost är en annan modern tradition. Den som vill lyxa till det rejält kan man börja föra redan på morgonen med en champagnefrukost! Till champagnen vill man gärna ha tilltugg som jordgubbar, vindruvor, melon, baguette, ost, croissanter. Kort sagt dina favoritinslag för en frukost i parken med bubbel! 

  • Studentflaket kan spåras tillbaka ända till 1930-talet. Men den moderna traditionen med ett flak fyllt av skumpa och öl som susar genom stan är något som utvecklats sen 90-talet. Förr sågs gymnasister mer som barn och det var därför inte vett och etikett att se dem konsumera alkohol fast de var över 18. Smyckningen av studentflaket med lakan klottrade med slogans och klassnamn, ballonger, björkris m.m. är årskursens stolthet. På studentflaket går det det definitivt livat till! Skumpa flyger och blöter ner alla. Man skålar, skrålar, skrattar, sjunger och skriker för hela slanten medan flaket drar sin kos och tutar för fullt på stadens mest centrala gator. Det här är ett fenomen alla kan se och speciellt höra över hela staden! 

  • Studentsången. Flaket och den traditionella studentsången är nästan synonyma. Refrängen är väldigt enkel och fräck: “För vi har tagit studenten, för vi har tagit studenten, för vi har tagit stu-de-e-nten! Fy fan vad vi är bra.” Melodin kommer från en fransk folksång: “Marlbrough s'en va-t-en guerre". Hur den hittat fram till svenska studentflak är okänt, men musik är ett universellt språk som lätt sprider sig mellan länder. 

  • Utspringet är en traditionen som kommer från studentexamen. Då firade man inte i kyrkan som idag utan man satt och gjorde prov hela dagen istället! Så lättnaden när man äntligen blev godkänt och fick springa ut till skolgården och friheten var påtaglig. Den här traditionen har hållit i sig fast det nu sker efter avslutningsceremonin i kyrkan. Ett perfekt tillfälle för dig som anhörig att knäppa en bild med kameran! 

  • Studentpresenten är en central del av det moderna firandet av studenten. Ofta vill föräldrar släkt och vänner ge något till studenten som den kan ha nytta av i sitt framtida liv. Vi tycker att upplevelser är något av det mest värdefulla man kan ge någon och ett bra sätt att kickstarta livet efter skolan på.

  • Studentmottagningen är ett annat fenomen som blivit populärt på modernare tid. Här firar man studenten hemma med vanligtvis ett öppet hus och buffé. Studentmottagningen får gärna äga rum utomhus i sommarvädret med dekorationer i form av ballonger och girlanger. På mottagningen är det också som föräldrar, anhöriga och vänner lämnar studentpresenter till den som tagit studenten. 

  • Studentbalen är något som vi importerat från USA. Har du sett någon populär serie som har med tonåringar kan du vara säker på att ”the prom”, slutbalen för high school, är ett viktigt inslag som ofta markerar ett klimax på konflikter och kärlekshistorier bland tonåringarna. Många årskurser runt om i Sverige har formella studentbaler efter amerikanskt mönster. Andra väljer att ha en mer informell fest. Man har gärna kvar sina dyblöta finkläder från ceremonin i kyrkan och flaket. Studentbalen eller studentfesten äger rum efter studentmottagningen som är firandet i hemmet. Det här är kronan på studenten. Så det är bara att festa på och det måste ju bli dans, dans, dans! 
Wow! Det blev många inslag här på studenten. Verkligen en heldag av festligheter! Men kom ihåg att du inte behöver ta med allt för att fira din student utan att du kan välja och vraka bland traditionerna för att hitta det perfekta firandet för just din student. 

Hitta den perfekta studentpresenten

Studenten är den viktigaste övergångsriten från barn till vuxen. Den obligatoriska skolan är slut och hädanefter får den som tagit studenten välja helt själv vad han eller hon vill göra med sitt liv. Det är därför studenten är en så viktig händelse och så värd att firas! Se till att göra upplevelsen av den här dagen så fin som möjligt för studenten med en välförtjänt present. Om du vill läsa mer om vad studenten kan tänkas vilja ha så kolla in vårt inlägg om populära önskelistor eller vår kategori med studentpresenter om du vill bläddra igenom vårt innehåll själv. För en upplevelsepresent är något som aldrig slår fel. Det är en rolig händelse som lämnar ett oförglömligt minne på personen som tar studenten. Fy fan vad de är bra!