Vår-Rea upp till -55% rabatt  • Fri frakt & hemleverans  läs mer

2023-10-31 av Filippa Bergsten Belin

Julklappstips

Julpynt - 7 tips för det perfekta julpyntet

Hemmen och gatorna förvandlas till en gnistrande och glittrig vinterdröm när december närmar sig, och doften av pepparkakor och glögg sprider sig i  luften. Det är dags för den mest magiska tiden på året - julen! Något som tillhör en av de mest glädjefyllda traditionerna är att dekorera våra hem och skapa en varm, inbjudande och mysig atmosfär som välkomnar både vänner och familj.

I det frostiga och kalla vintermörket fylls vårt avlånga land med ljus och värme från adventsstjärnor, ljusstakar och ljusslingor i olika färger. Vi slår in julklappar med fint presentpapper och vackra sidenband, och pepparkakorna gräddas i ugnen. Dörrkarmar pryds av välkomnande och väldoftande kransar, ofta bestående av gran eller tall, och är dekorerade med röda bär, kottar, små tomtar, julehjärtan och klockor. Varje detalj har vi noga valt ut för att föra in en känsla av festlighet, värme och en sagolik känsla till våra hem. I den här texten listar vi några inspirerande idéer för att sprida julglädje med fantastiskt julpynt, som förhöjer känslan av juletid.
Julpynt

Fixa en magisk entré

En vacker krans på dörren är alltid trevligt att komma hem till. Får du gäster kan du även ställa ut marschaller eller ljuslyktor som välkomnar dina gäster med öppna armar. Den glödande belysningen från ljuslyktorna ger inte bara ett varmt välkomnande, utan ger även en hemtrevlig stämning. 

För att addera en extra touch till dina kransar kan du dekorera dem med röda rosetter eller klockor som ringer svagt i vinden. Vissa ställer även ut tomtar eller renar i ledljus, som verkligen fångar upp vilken högtid det är på året.

Julpyssel

Alla har vi något julpynt hemma som vi skapat själva eller fått av någon som vi tycker om. Det kan vara allt från en vävd duk som funnits med i generationer, en pappersstjärna som du gjorde i skolan eller en liten tomte i lera som du fått av ditt syskonbarn. Att sätta sig ned och tillsammans skapa julpyssel ihop är både trevligt och du får även massa dekorationer som du kan fylla ditt hem med. Tillsammans kan ni skapa unika julgranskulor, stöpa ljus, baka och göra  handmålade ljusstakar.


Men om inspirationen saknas eller om du helt enkelt glömt bort vad du kan hitta på kan du ta del av nedanstående tips:

Trolldeg. Ordet gör att vi slängs tillbaka till barndomen och minns våra salta fingrar och otroliga verk som våra föräldrar gladerligen blev tvugna att ställa fram på husets allra heligaste plats. Oavsett barndomsminne eller ej så är trolldeg faktiskt ett väldigt enkelt sätt att skapa massa olika slags julpynt med. Gör detta tillsammans med dina kompisar under ett glöggmingel eller ihop med dina barn, och du har både kvalitetstid och julpyssel i ett. Det enda du behöver göra är att blanda 4 dl vetemjöl, 2 dl salt, 2 dl vatten och 2 msk rapsolja, knåda ihop och vips å har du en trolldeg. Sedan är det bara fantasin som stoppar dig. Du kan skapa ljuslyktor, använda dig av pepparkaksformer för att göra dina egna julgransdekorationer eller varför inte skapa egna glasunderlägg? Blanda i karamellfärg i degen eller måla dem och när du känner dig nöjd med dina verk så är det bara att skjutsa in dem i ugnen på 100 grader, 2-4 timmar.

Torkade apelsinskivor. Doften som förgyller hemmet när apelsinerna ligger i ugnen och torkar är ljuvlig och julkänslan kommer till en likt en explosion. Skär apelsinerna i skivor, lägg dem på ett ugnsgaller och ställ dem i ugnen på 100 grader mellan 3-5 timmar. När fruktköttet känns torrt så är de klara. Sedan kan du hänga upp dem i ett snöre ovanför spisen, och genast har du en girlang. Du kan lägga ut dem tillsammans med kottar på julduken eller varför inte toppa en juldrink med en liten skiva som du ska bjuda dina gäster på? 

Pepparkakshus. Det borde vara lag på att varje hushåll har ett pepparkakshus stående någonstans i hemmet under julen. Doften av kanel och godis ihop är kopplad till julafton, mys och barndom. Är du en riktig julfantast och vill testa din inre arkitekt så kan du se detta som ditt största uppdrag i år och själv designa ditt hus. Detta har blivit allt vanligare runt om i landet och det enda som krävs är lite fantasi och att ha tungan rätt i mun. Nonstop, färgglad kristyr och florsocker är den vanligaste man brukar använda för att förvandla det bruna huset till ett tomteland. Men det finns egentligen inga rätt eller fel. Vill du att det ska finnas sega råttor, godissnören eller geléhallon på, ja då är det bara att köra. Och är du inte den mest kreativa personen eller inte har tid att arkitektrita ditt egna pepparkashus, ja då kan du såklart använda dig av de färdiga satserna som man kan köpa i vilken matbutik som helst. Och du, använd limpistol istället för att smälta socker. Du kommer spara brända fingrar och massa tid på det.

Apelsin med nejlikor i. Kanske ett av våra mest klassiska julpynt? Du behöver tre saker. Apelsiner, nejlikor och starka tummar. Sätt nejlikorna i apelsinerna. Ja. Det var det. Så enkelt är det. Det doftar ljuvligt och du kan antingen ha dem liggandes för dekoration eller så hänger du upp dem i röda band.

Sprid ljus och värme

För det är väl egentligen det som julen handlar om? Och även fast det är det vi alltid ska göra för våra medmänniskor, oavsett om det är jul eller ej, så kan du även göra detta i ditt hem. Ställ ut ljuslyktor i olika storlekar runt om i hemmet eller använd LED-ljusslingor för att skapa en magisk atmosfär. Placera dem på fönsterbrädor och bord för att skapa en värmande belysning som också sprider en mysig känsla i rummet. Röda ljus är oftast det som vi förknippar med julen, men här faller den personliga aspekten in och du kan likaväl tända vita, glittriga eller lila. Eller varför inte blanda allihop? Detsamma gäller för adventsljusstaken, julens kanske viktigaste ljuskälla. Dekorera den efter din egna personlighet och smak. Och du, glöm inte att släcka ljusen. Ingen av oss vill att mossan fattar eld.

Sätt färg på matbordet

Om köket är husets hjärta, så är matbordet dess själ. Ett vackert dukat matbord gör det alltid mer festligt när man ska samlas för att inta julmiddagen. Om du vill skapa en magisk julstämning kan du använda röda, vita eller gröna dukar. Vid varje plats läggs tygservetter som du vikt med omsorg, och så knyter du en liten knut runt omkring med ett juteband. Ge det en extra touch genom att fästa en liten grankvist vid varje knuten servett. Välj matchande tallrikar och ställ fram dina finaste glas för att ge bordet en enhetlig och festlig känsla.

Du kan även dekorera bordet med röda äpplen. Eller varför inte frostiga? Detta innebär såklart inte att du ska lägga ut frukten i kylan, för att de ska bli vita. Det skulle innebära både besvikelse och blöta dukar. Faktum är att du kan pensla äggvita på äpplena och rulla dem i socker - vips så har du en vacker dekoration av frostiga äpplen. Vi har faktiskt aldrig smakat på dem, men lägger man ihop ett plus ett så borde de vara himelskt goda.

För att höja stämningen ytterligare kan du ställa ljusstakar på granris i mitten av bordet. Placera blockljus i ditt arrangemang och dekorera runtom med små kottar och röda bär, tex lingon eller rönnbär som du torkat.

 

Julpynt - 7 tips för det perfekta julpyntet

Växter

Grenar, kottar och röda bär kan omvandlas till vackra dekorationer som ger ditt hem en naturlig charm. En enkel gren med en gran i en vas kan låta fjuttigt, men det ger väldigt mycket effekt på till exempel en byrå. Placera små julgranskulor i den eller en ljusslinga, och vips så har du ett juligt litet stilleben.

Röda bär är också perfekta att lägga fram eftersom de ger färg och liv i din juldekoration. De kan användas för att dekorera kransar eller så kan du arrangera dem i små skålar. Bär kan även träs på snören och användas som julgransprydnader eller hängas upp som en del av dörrdekorationen.

Julklappsinslagningen

Att få en julklapp där man ser att personen man får den av verkligen lagt ner tid och energi när den slagit in den, är nästan lika viktigt som det som är i. Det ger en känsla av engagemang och vilja att mottagren ska känna sig speciell. Använd fantasifullt papper, sidenband och personliga etiketter för att göra varje julklapp till små konstverk. Det blir inte bara en del av dekorationen och pyntet utan skapar även ännu mer förväntan, spänning och glädje. 

När du slår in varje paket med sidenband eller snören, lägg även till små dekorationer såsom granris eller glitter för att ge varje present en personlig touch. Personliga etiketter med handskrivna meddelanden, rim eller hälsningar gör julklappen ännu mer speciell. Och du! Om du får fantasi torka kan vi hjälpa dig på traven. Vi har skrivit en hel drös med rim som du kan ta del av. Vi kommer absolut inte skvallra att vi hjälp dig på traven. Presentmottagaren kommer få tro att det är du, och bara du, som kommit på rimmen.

    En personlig julstrumpa

    En julstrumpa hänger traditionellt sett över den öppna spisen. Har man ingen kamin så går det lika bra att hänga den på dörrhandtaget eller på kanten av en stol. Du kan göra den personlig genom att brodera dina familjemedlemmars namn på eller sätta fast en liten symbol som du tycker representerar dina nära och kära. Oftast fyller man julstrumpan med lite frukt, godis och vissa lägger även i en liten julklapp som man får öppna på julaftonsmorgon. 
      Julpynt
      Låt kreativiteten flöda och skapa ett hem fyllt av magi och värme när du pyntar ditt hem. Glöm inte att ta lite tid för dig själv också. Sätt dig ner med en kopp glögg eller varm choklad, njut av myset och låt dig omfamnas av julens underbara stämning. 
      Men när det egentligen okej att börja julpynta sina hem? Det är en debatt som ofta tas upp när december börjar närma sig. Många säger att pyntet ska tas upp vid första advent, medan andra tycker att det är helt okej att börja julpynta i mitten på november. Och visste du att efter många undersökningar så har det faktiskt kommits fram till att de som julpyntar tidigt är lyckligare?

      Det som gör att många blir lyckligare och mår bättre av allt julpynt är för att det väcker minnen från vår barndom och gör oss nostalgiska, samt att den mörkaste tiden på året blir så mycket ljusare med alla ljus som kommer fram.

      När tar man ner julpyntet? Om man ska följa traditionen så tar man ned julpyntet tjugondag knut som infaller en vecka efter trettonhelgen och alltså samma datum varje år, den 13 januari. Det är en dag som markerar slutet på julperioden och det är därför vi säger "tjugondag knut dansas julen ut". I Sverige och i vissa andra länder förknippas detta även med något som heter “julgransplundring”. 

      Julgransplundring kallas även Knutfest eller Knutdans, och det är då man klär av julgranen, kastar ut den och samtidigt rensar bort alla andra dekorationer som tomtar och stjärnor. Under julgransplundringen dansar man runt granen (alltså dansar ut den) slår sönder pepparkakshusen och ibland besöker även en tomte firandet. 

      Att kasta ut granen i samband med julgransplundring kommer från borgerliga traditioner på 1800-talet. Och traditionen som inkluderar presenter och godis till barnen, lever på vissa håll kvar även idag.

       

      Sammanfattningsvis kan vi säga att julpynt är en stor del av det som hör julen till. Allt från granris och pepparkakshus till ljusslingor och julklappar, lägger vi ner själ och hjärta i för både oss själva, men även för våra nära och kära som ska kliva över dörrkarmen. Julen är en högtid där värme, kärlek och gemenskap är i fokus och skaparglädjen är framme som aldrig förr. Så sätt dig ned med lite glögg och planera hur julen 2023 ska se ut hemma hos dig!