Upp till 40% Rabatt Idag • 3 års giltighet • Fri frakt & Hemleverans  Läs mer

2019-01-18 av Marcus Oldin

Alla hjärtans dag-present

ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR

Alla hjärtans dag är vår mest kärleksfulla högtid. Men känner du till historien bakom den kära dagen, och vad den betyder runt världen? Vi vet iallafall vad kärlekshögtiden betyder för oss, en möjlighet att skapa nya kärleksfulla minnen med den vi älskar förstås! Köp en upplevelsepresent i gåva på alla hjärtans dag, och boka in ett till toppentillfälle att vårda er kärlek på. 

ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR

 1. 1

  Alla hjärtans dag genom tiden och medeltiden

  Alla hjärtans dag har sina rötter redan i medeltiden, men det var först på 1700-talet som britterna började skicka alla hjärtans dag-kort till varandra. Snart hängde amerikanerna på och skapade den dag vi idag förknippar till choklad, blommor, och självklart; kärleken. Det ansågs dock länge innebära otur att skriva under ett kort med sitt namn.

  ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR

 2. 2

  Kritikens röster mot alla hjärtans dag

  Alla hjärtans dag är älskad av de flesta, men det finns de som ogillar den kärleksfulla högtiden. Den har kritiserats som alldeles för västerländsk, kristen och omoralisk. 2011 så arresterades mer än 10 muslimska par i Malaysia för att de firade dagen, och 2011 förbjöd Iran allt tryck av alla hjärtans-dag material såsom kort, gåvor, nallebjörnar och annat relaterat till högtiden.


 3. 3

  Amors alla hjärtans dagspilar

  Amor eller Cupid, är kärleksguden som kommer från den romerska mytologin och är välkänd som den som gör folk förälskade med sina pilar. Han är en avknoppning av den romerska guden Venus, och hans namn kommer från det latinska ordet för “begär”.

  ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR

 4. 4

  Så älskar japanerna på alla hjärtans dag

  På grund av ett tidigt tryckfel så är det kvinnorna i Japan som har uppgiften att ge männen romantiskt godis, och inte tvärtom! Därför är det kvinnorna som står för köpen av choklad till sina karlar. Därför har det skapats en “svarsdag”, den 14:e mars, då männen har en möjlighet att ge kvinnorna ett svar på den romantiska uppvaktningen.


 5. 5

  Alla hjärtans dagsbrev till Shakespears Julia

  Romeo och Julia är en tragisk och romantisk berättelse som fortfarande är väldigt levande i Italien. Den italienska staden Verona tar varje år emot runt 1000 kärleksbrev som är skickade till den sköna Julia.

  ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR

 6. 6

  Slut på kärleken hellre än alla hjärtans dagsvånda?

  En studie avslöjade att 53 procent av de amerikanska kvinnorna skulle dumpa sin pojkvän om han inte gav dem något på alla hjärtans dag. En annan studie har visat att 38 procent av männen har funderat på att göra slut hellre än att ta sig an den svåra uppgiften att hitta en riktigt bra kärleksgåva till sin flickvän. Husdjuren går inte heller tomhänta denna högtid. Amerikanarna spenderar ungefär 367 millioner dollar på alla hjärtans dagsgåvor till sina husdjur


 7. 7

  Rosa trosor till försvar för alla hjärtans dag

  År 2009 så attackerade medlemmar ur den hinduiska fundamentalistiska gruppen Sri Ram Sene kvinnor i en pub i Mangalore, och ledaren Pramod Muthalik gjorde ett starkt uttalande emot högtiden och dess firare. En grupp unga kvinnor kämpade emot, och bad kvinnor runt om i landet att posta rosa trosor till organisationen i protest. De fick över 3000 par trosor på posten, och protesten tycks ha fungerat! För firandet av alla hjärtans dag har stått stilla till de senaste åren.

  ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR

 8. 8

  Skickar du alla hjärtans dagsblommor till dig själv?

  Känns det som om det vore pinsamt att inte få några blommor på alla hjärtans dag? Pinsammare än så är 15 procent av de amerikanska kvinnorna som tro det eller ej - beställer blomsterbud och skickar blommor till sig själva på alla hjärtans dag!


 9. 9

  De klassiska gåvorna på alla hjärtans dag

  Den mest populära gåvan på alla hjärtans dag som får industrin att blomstra, är just de vackra blommorna. Den goda chokladen kommer på andra plats, tätt följt av smycken som kniper tredjeplatsen. Idag är det däremot vanligt att man väljer bort materiella ting och satsar på en romantisk date eller en upplevelse för två. 

  En upplevelse, vilken bra idé: Ge bort en upplevelse på alla hjärtans dag

   

  ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR

 10. 10

  Fler kondomer köps inför alla hjärtans dag

  Försäljningen av kondomer kommer igång ordentligt runt den romantiska högtiden. Försäljningen av kondomer höjs med närapå 20 till 30 procent runt alla hjärtans dag. Trots det så är det ingen som förvånas av att graviditetstesten för hemmabruk säljs mer i den efterföljande månaden mars än någon annan månad under året.


 11. 11

  Brevlådan går het på alla hjärtans dag

  Uppemot en miljard alla hjärtans dagskort skickas varje år i världen av kärlekshungrande människor. Som jämförelse så skickas det ungefär bara 2,6 miljarder julkort varje år, och ni vet ju hur många sådana man lätt kan få i brevlådan! 

  ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR

 12. 12

  Knyt ett band för alla hjärtans dag

  Rosetterna och de vackra banden som vi knyter ihop våra kärleksgåvor med har också en historisk bakgrund. Sedvänjan kommer ända från medeltiden, då riddare tävlade i turneringar. Deras allra käraste gav dem då ofta band knutna i rosetter för god lycka under tävlingen.

  ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR

 13. 13

  Vilka uppvaktar vi helst på alla hjärtans dag?

  Kommer du att få någon uppvaktning på alla hjärtans dag? Om du är en lärare så har du allra störst chans att bli uppvaktad denna dag. Näst på plats så kommer barn, mammor, fruar, kärestor och allra sist men inte minst, husdjuren.


 14. 14

  Männen uppvaktar mest på alla hjärtans dag

  På alla hjärtans dag så är 73 procent av de uppvaktande som köper blommor män, och bara 27 procent är kvinnor. I genomsnitt så spenderar männen även dubbelt så mycket pengar på alla hjärtans dagsgåvor än vad kvinnorna gör.

  ALLA HJÄRTANS DAG - 14 KUL FAKTA SOM FÖRVÅNAR